Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gaziantep, İhracatta Lider Konumunu Koruyor

Güneydoğu Anadolu bölgesi, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 30,3’ünü gerçekleştiren lider

Güneydoğu Anadolu bölgesi, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 30,3’ünü gerçekleştiren lider sektör olma özelliğini koruyor. Bölgedeki ortalama ihracat fiyatları KG başına yüzde 1,8 artarak 0,78 dolara yükseldi. Bu artışta en dikkat çeken yüzde 24,4’lük artış ise ayçiçek yağı ihracatında gerçekleşti. Makarna ihracatından 95 milyon dolar, ayçiçek yağı ihracatından 94,7 milyon dolar ve buğday unu ihracatından 67 milyon dolar gelir elde edildi.

Orta Doğu ülkelerinin toplam ihracattaki payı yüzde 50,2 iken, bu dönemde yüzde 46,7’lik bir artışla Afrika ülkelerinin payı yüzde 29,7’ye yükseldi. İhracatta en fazla paya sahip olan ülke 192,9 milyon dolar ile Irak oldu ve onu yüzde 44,7’lik artışla 61,1 milyon dolarlık ihracat ile Suriye takip etti. Irak’a yapılan ihracatta bisküvi ve pasta gibi ürünlerin yanı sıra buğday unu öne çıktı, Suriye’ye ise buğday unu en fazla ihraç edilen ürün oldu.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Türkiye’nin toplam makarna ihracatının 144 milyon dolar olduğu iki aylık dönemde Güneydoğu’nun bu rakamın yüzde 66’sını oluşturduğunu belirtti. Kadooğlu, bölgenin kaliteli durum buğdayı ve rekabetçi fiyatlarla üstün üretim altyapısı sayesinde önemli bir avantaj elde ettiğini vurgulayarak, her yıl İtalya’nın yarısı kadar makarna ihraç ettiklerini söyledi. Ayrıca, Afrika pazarındaki etki alanlarını genişleterek makarna ihracatlarını artırdıklarını ifade etti.

Kadooğlu, Güneydoğu’nun Afrika’ya gerçekleştirdiği hububat, bakliyat ve yağlı tohum ihracatının üçte birinin bu bölgeden yapıldığını belirterek, Cibuti, Gana ve Sudan gibi stratejik konuma sahip ülkelerle ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Özellikle bitkisel yağ ihracatında Cibuti’nin önemli bir hedef olduğunu ve bu alandaki ilginin arttığını dile getirdi.

Bakliyat üretimi konusunda da bilgi veren Kadooğlu, bölgede yaşanan yağış azlığının buğday ekim alanlarını olumsuz etkilediğini ancak bakliyat üretiminde herhangi bir sorun yaşanmadığını ifade etti. Kadooğlu, kırmızı mercimeğin büyük bir kısmının bölgede üretildiğini ve bakliyat üretiminde herhangi bir kalite sorunu olmadığını belirtti. Son olarak, kışlık nohut ekimlerinin devam ettiğini ve ürün kalitesini etkileyecek bir sıkıntının olmadığını paylaştı.