Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilen çalışmalarla, Niğde bölgesine ait yedi farklı üzüm çeşidi toprakla buluşturuldu. Kavak Yaprağı, Cevşen, Kızıl Üzüm, Kara Şabi, Mor Şabi, Siyah Üzüm ve Ak Üzüm gibi çeşitler, merkezde dikimi gerçekleştirilen 200 adet aşılı asma fidan aracılığıyla yetiştirilmeye başlandı.
Bu çalışmanın bir parçası olarak, geliştirilen üzüm çeşitlerinin Niğde’deki üreticilere aktarılması ve NÖHÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin uygulama eğitimlerine katılımı sağlanarak eğitimlerine önemli katkılar sunulması hedeflenmektedir. Ayrıca, Niğde bölgesinde yetişen üzüm bağlarının genetik kaynaklarının belirlenmesi, moleküler karakterizasyonun yapılması, çeşit geliştirme çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve öğrenci uygulamalarında materyal olarak kullanılması da amaçlar arasındadır.
Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde Bağlarını Teniden Canlandıracağız projesi kapsamında yedi farklı üzüm çeşidini dikerek, Niğde’nin tarımsal potansiyeline katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Bağın büyütülerek Niğde’deki üreticilere ücretsiz olarak dağıtılacağını ifade etti.
Öte yandan, Merkezde her yıl düzenlenen sebze dikim etkinliği kapsamında 30 dekar araziye kavun, karpuz, salçalık domates, sofralık domates, kapya biber, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan ve salatalık gibi sebzelerin farklı çeşitleri ekildi. Bu çalışmalarla hem ıslah çalışmaları yapılarak çeşitlilik artırılmakta hem de elde edilen ürünler Üniversite satış ofisleri aracılığıyla vatandaşlara sunulmaktadır.
Rektör Hasan Uslu, Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılan tarımsal ARGE çalışmalarının Niğde’nin tarımsal üretimine önemli katkılar sunduğunu belirterek, bu tür projelerin devam edeceğini vurguladı. Niğde’nin tarımsal potansiyelini artırmak ve çeşitlendirmek amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmaların, gelecek nesillere daha verimli tarım alanları bırakmayı hedeflediği de belirtildi.
