Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Profesör Fındık Kozalaklarının Toplanmasını Tavsiye Etti!

Fındık Üretiminde Verim Düşüklüğüne Neden Olan Kozalak Akarlarına Dikkat Çekiliyor

Fındık Üretiminde Verim Düşüklüğüne Neden Olan Kozalak Akarlarına Dikkat Çekiliyor

Fındık üretiminde önde gelen ülkelerden biri olan Türkiye, birim alandan elde edilen verim konusunda sorunlar yaşamaktadır. Bu konuya dikkat çeken Tarım Bilimleri Uzmanı Prof. Dr. Sebahat Sullıvan, fındık kozalak akarlarının verimi düşürdüğünü ve çiftçilerin bu zararlıya karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor.

Fındık kozalak akarları, meyve verecek gözlerde anormal oluşumlara neden olarak sürgünlerde kurumalar ve çalılaşmalar meydana getiriyor. Özellikle tombul, mincane ve uzunmusa çeşitlerinde yüzde 70’lere varan zarara sebep olan bu akarlar, fındık verimini olumsuz etkiliyor. Prof. Dr. Sebahat Sullıvan, bu zararlıya karşı mücadelede mekanik ve kimyasal yöntemlerin kullanıldığını belirtiyor.

Kışın yapraksız dönemde, özellikle şubat sonu ve mart başlarında kozalakların daha belirgin hale geldiği bu dönemde kozalakların toplanıp atılması gerektiğini vurgulayan Sullıvan, mekanik mücadelenin oldukça etkili olduğunu ifade ediyor. Kozalakların koparılmasıyla fındık kozalak akarlarının ölüp yok olduğunu belirten uzmanlar, bu mücadelenin 2 yıl peş peşe yapıldığında kozalak zararının önemli ölçüde azalacağını belirtiyor.

Kimyasal mücadele için ise kozalak sayısının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sebahat Sullıvan, ilaçlama için en uygun zamanın nisan sonu ve mayıs başı olduğunu belirtiyor. Bu dönemde yapılacak ilaçlama ile fındık kozalak akarlarına karşı etkili bir mücadele yapılabileceğini ifade eden Sullıvan, çevre sağlığı ve faydalı böceklerin korunması konusunda da önemli uyarılarda bulunuyor.

Sonuç olarak, fındık üretiminde verimliliği artırmak ve kozalak akarlarına karşı mücadele etmek için çiftçilerin mekanik ve kimyasal mücadele yöntemlerini bir arada kullanmaları gerektiği vurgulanıyor. Prof. Dr. Sebahat Sullıvan’ın önerileri doğrultusunda hareket edilerek, fındık bahçelerinde kozalak zararının önüne geçilebileceği belirtiliyor.