Ramazan ayında beslenmenin önemi hakkında Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sena Nazlı’dan önemli bilgiler geldi. Ramazan ayının özellikle sahur ve iftar olmak üzere düzenli ve dengeli beslenmeyle geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Nazlı, yetersiz beslenmenin bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Sahurda yapılan beslenmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Nazlı, sahurda protein içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Sahurda mutlaka yumurta, menemen, omlet gibi protein içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Nazlı, aynı zamanda peynir, zeytin gibi besinlerin de tüketilmesi gerektiğini aktardı. Sahurda lif içeriği yüksek tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzman, meyve tüketiminin de azalmaması gerektiğini ifade etti. Sahurda ayrıca ayran, yoğurt gibi protein içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Nazlı, chia tohumunun da tokluk sağladığını belirtti.
İftar öğününde ise öncelikle oda sıcaklığında su tüketilmesi gerektiğini belirten Nazlı, ardından bir hurma tüketilmesinin kan şekerini dengelemeye yardımcı olacağını belirtti. İftar öğününde çorbayla başlanması gerektiğini belirten uzman, çorba yanında yoğurt ve salata tüketilmesi gerektiğini aktardı. Yemekler arasında dönüşümlü olarak etli, sebzeli, tavuklu, kuru baklagil gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Nazlı, sadece protein ağırlıklı beslenmeden kaçınılması gerektiğini belirtti.
Ramazan ayında tüketimi artan tahinin sağlığa olan faydalarından da bahseden Beslenme ve Diyet Uzmanı Nazlı, tahinin yüksek protein ve kalsiyum içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, antioksidan etkisiyle vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olduğunu belirtti. Tahinin enerji verici özelliği olduğunu aktaran Nazlı, karaciğer ve böbrek sağlığına olumlu etkileri olduğunu belirtti. Tahinin diyabet hastaları için de uygun bir besin olduğunu belirten uzman, kan şekerini dengelediğini ve uzun süre tokluk sağladığını belirtti.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sena Nazlı’nın önerileri doğrultusunda Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün. Sahur ve iftar öğünlerinde protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin besinler tercih edilerek sağlıklı bir şekilde oruç tutulabilir.