Escherian Merdiveni olarak sosyal medya platformlarında paylaşılan görseller, fotoğraflar ve videolar da bir merdiven metodundan bahsedilmektedir. Videonun ve görsellerin hem mantığa hem de gerçekliğe sığmadığı düşünülmektedir. Lakin bilimsel, fiziksel olarak bunun gerçek olacağına dair bazı bilgilerle paylaşıldığı için gören herkes konunun gerçek olduğunu düşünebiliyor.
Gerçekliği sorgulayanlar ise Escherian Merdiveni gerçek mi? araştırmaları yaparak durumun gerçekten de söylendiği gibi olup olmadığını araştırmaktalar. Gündem olan bu içerikler yorumlarda insanları ikiye ayırmış durumda. Bizde gerçekten de söylendiği gibi mi? yoksa işin içerisinde nasıl bir yalan olduğundan bahsedeceğiz.
Facebook hesabı tarafından 31 Mart 2023 tarihinde paylaşılan video, Escherian Merdiveni’nin gerçek olduğunu iddia ediyordu. Videonun ABD’nin Rochester kentinde yer alan Rochester Teknoloji Enstitüsü’nde çekildiği öne sürüldü. Yapılan araştırmalar iddianın gerçeği yansıtmadığını gösteriyor.
Escherian Merdiveni, sonsuz döngüde merdiven yapısına sahip olduğu düşünülen tasarım. Merdivenden yukarı çıkarken aslında en baştaki noktaya geri dönüyor gibi görünüyor. Fikrin fiziksel olarak mümkün olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Videonun oldukça gerçekçi görünmesi, insanları merdivenin gerçekten inşa edilmiş olabileceğine inandırıyor.
Escherian Merdiveni Gerçek mi?
Escherian Merdiveni, sosyal medyada paylaşılan videolar ve görseller ile büyük ilgi gören kavramdır. Videolarda kişinin sürekli olarak aynı noktaya dönerek hareket ettiği merdivenin gerçek fizik kurallarına aykırı şekilde işlediği görülüyor. Merdivenler, Penrose Basamakları olarak da bilinen “sonsuz merdiven” fikrine dayanıyor. Gerçek hayatta böyle yapının inşa edilmesi mümkün mü?
Sosyal medya kullanıcılarını ikiye böldü. Gerçek olup olmadığını sorgulayanlar, Escherian Merdiveni’nin bilimsel olarak mümkün olup olmadığını araştırmaya başladı. Paylaşılan görseller ve videoların mantığa sığmadığını düşünenler kadar, bunun fizik harikası olduğuna inananlar da var.
Escherian Merdiveni Videosunun Arkasındaki Gerçek
Videonun, Rochester Teknoloji Enstitüsü’nde film ve animasyon yüksek lisans öğrencileri Michael Lacanilao ve Brianna Byrne tarafından çekildiği ortaya çıktı. “Building a Modern Myth” (Modern Mit İnşa Etmek) adlı Kickstarter projesi olarak başlayan çalışma, kısa sürede viral hale geldi.
2013 yılında çekilen video, tamamen kurgu ve montaj teknikleri ile oluşturulmuş illüzyon. Rochester Teknoloji Enstitüsü, 2014 yılında açıklama yaparak videonun gerçek olmadığını ve tamamen öğrenci projesi olduğunu doğruladı.
Videoda kişi merdivenden aşağı iniyor ve aynı noktaya geri döndüğü görülüyor. Gerçekte mümkün olmayan hareket. Video üzerinde yapılan detaylı analizler, kurgu tekniklerinin ve kamera açılarıyla oynanarak oluşturulan yanılsama olduğunu gösterdi.
Escherian Merdiveni’nin gerçek olduğuna inananların sayısı hayli fazla. Bunun nedenleri:
- Gerçekçi Montaj: Video profesyonel şekilde düzenlendiği için izleyenler gerçeğe çok yakın buluyor.
- İyi Planlanmış Kurgu: Videoyu çeken ekip, oyuncularla aylarca prova yaptı ve her şeyin kusursuz görünmesini sağladı.
- Optik İllüzyon Etkisi: İnsan beyni, belirli açılardan çekilmiş sahneleri yanlış yorumlayabilir. Videoyu izleyenlerin gözlerine inanmasına neden oluyor.
- Sosyal Medyanın Gücü: Viral hale gelen içerikler, doğruluğu sorgulanmadan hızla yayılır. İlginç ve mantık dışı olaylar daha çok ilgi çeker.
Escherian Merdiveni’nin Gerçek Olması Mümkün mü?
Bilimsel olarak böyle yapının gerçek hayatta inşa edilmesi mümkün değil. Penrose Basamakları olarak bilinen konsept, iki boyutlu çizimlerde optik illüzyon olarak çalışır. illüzyonun üç boyutlu gerçek yapıya dönüşmesi imkansızdır.
Üç boyutlu dünyada, fizik yasalarına aykırı olan merdivenin var olması mümkün değildir. Videoda görülen olaylar, yalnızca kurgu teknikleriyle oluşturulmuş yanılsamadır.