Ana Sayfa Arama
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Ramazan’da Sağlıklı Kalma Rehberi: Uzman Tavsiyeleri”

İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, Ramazan

İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Emin Dinççağ, Ramazan Ayı’nda sağlıklı beslenme konusunda önemli bilgiler verdi. Dr. Dinççağ’a göre, Ramazan boyunca iftar ve sahurda dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Beslenme konusunda yapılan hataların kilo alımı, obezite, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Dr. Dinççağ, bu dönemde beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor.

Ramazan boyunca en az üç litre su içilmesi gerektiğini belirten Dr. Dinççağ, özellikle iftar ve sahurda su tüketiminin artırılması gerektiğini söylüyor. Aşırı şekerli gıdalar, hamurlu tatlılar ve ağır kızartma yiyeceklerin tercih edilmemesi gerektiğini belirten uzman, öğünlerde çorba, haşlama, sebze yemekleri ve sütlü tatlılar tüketmenin daha sağlıklı bir seçenek olduğunu ifade ediyor. Baharat kullanımından kaçınılması, asitli yiyecekler ve gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Dr. Dinççağ, az şekerli komposto, sütlü tatlılar, salata, su ve sulu meyvelerin tercih edilmesini öneriyor.

Dr. Emin Dinççağ, beslenme konusunda yapılan abartılı iddiaların gelecekte geçersiz olabileceğini belirtiyor. Beslenme konusundaki temel kuralların ise sürekli olarak geçerli olacağını belirten uzman, sağlıklı beslenmenin anahtarının ihtiyacımız kadar kalori almak, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini karşılamak ve kötü yağlardan uzak durmak olduğunu söylüyor. Ayrıca, kronik hastalığı olan bireylerin özel diyetlere uymaları gerektiğini belirtiyor.

Beslenme konusunda sürekli değişen ve kafa karışıklığına yol açan bilgilerin olduğunu vurgulayan Dr. Dinççağ, herkesin farklı beslenme ihtiyaçları olduğunu ve tek tip bir beslenme önerisinin herkes için uygun olmayabileceğini söylüyor. Beslenme konusunda sağlık okuryazarlığının ve medya okuryazarlığının önemine değinen uzman, sağlıklı beslenmede belirli bir oranda protein, karbonhidrat ve yağ bulunması gerektiğini, meyve, sebze, vitamin, mineral ve lif içeren besinlerin tüketilmesinin önemini vurguluyor.